Polikliniek Nierfalen

Onze poliklinieken nefrologie en predialyse zijn helemaal gericht op het voorkomen van nierschade en het begeleiden van patiënten die specialistische nierzorg nodig hebben. In de poliklinieken werken we aan je herstel of zorgen we ervoor dat je nierfunctie niet verder achteruitgaat. Voor onze klinieken in Amstelveen en Gorinchem loopt de polikliniek via onze samenwerkende partners daar: het Amstelland ziekenhuis en het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Verwijzing naar de polikliniek van Elyse

Je huisarts verwijst je naar een internist-nefroloog wanneer je klachten of problemen hebt aan je nieren. Daarnaast biedt Elyse poliklinische zorg gericht op het voorkomen van nierfalen; zoals zorg omtrent diabetes mellitus, hoge bloeddruk en cholesterol.

Je hebt zelf het recht om een behandelaar te kiezen. Dan kun je dus voor begeleiding en behandeling in de polikliniek van Elyse kiezen. Het is handig om bij je eerste afspraak een medicatie lijst mee te nemen. En om eventuele vragen alvast op te schrijven.

Polikliniek 

Nieren zijn belangrijke organen die zorgen voor de afvoer van afvalstoffen en water. Verschillende aandoeningen zoals diabetes mellitus, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kunnen een negatief effect hebben op de werking van je nieren. Op de polikliniek bij Elyse vinden we het belangrijk om chronische nierschade te voorkomen. Met cardiovasculair risicomanagement (CVRM) brengen we de persoonlijke risico’s in kaart en maken een behandelplan. Als je meer wil lezen over hoe je nierschade kan voorkomen, kun je een kijkje nemen op de websites van Nierstichting.nl of Nieren.nl


Multidisciplinaire nierfalen polikliniek

We proberen met voeding- en leefstijladviezen en medicatie om de nierfunctie zo lang mogelijk te behouden. Wanneer de nierfunctie toch achteruitgaat, begeleidt ons team op de Multidisciplinaire Nierfalen Polikliniek je in het maken van een keuze voor dialyseren, een niertransplantatie of eventueel afzien van dialysebehandeling. Wat je keuze ook wordt, we helpen je graag door advies te geven over de verschillende behandelvormen.


Polikliniek

Behandelvormen  

Voorbereiding en nazorg transplantatie

Als je in aanmerking komt voor een niertransplantatie dan ondersteunen wij je bij het proces, van begin tot einde. Voordat de operatie zal plaatsvinden zorgen wij ervoor dat je in een zo goed mogelijke conditie bent. Als de operatie heeft plaatsgevonden dan kan je in overleg met het transplantatiecentrum terecht bij Elyse voor nazorg. Bij Elyse blijf je levenslang onder controle bij de nefroloog zodat we het functioneren van je nieuwe nier in de gaten kunnen houden. 


Dialyse 

Voor hemodialyse kan je altijd bij ons terecht in de klinieken. Maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om thuis te dialyseren in een vertrouwde omgeving. Ons specialistische team kan je daarover verder informeren.  

Voor peritoneaal dialyse (buikspoeling) verwijzen wij u door naar één van onze samenwerkende of omliggende ziekenhuizen.

 

Conservatieve behandeling 

Soms wordt gekozen voor een conservatieve behandeling. Dat betekent dat de achteruitgang van de nieren zoveel mogelijk wordt vertraagd en klachten worden behandeld. Zo houden we de kwaliteit van leven zo goed mogelijk. Er wordt echter niet gestart met dialyse of een operatieve ingreep. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van leven naar verwachting niet beter wordt met dialyse, omdat er sprake is van andere ernstige ziektes of omdat je om persoonlijke redenen niet kiest voor dialyse. 

Maatschappelijk werk

Wil je graag contact met ons?

Dat kan! Laat je gegevens hieronder achter en laat ons weten of je liever gebeld of gemaild wordt. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.