Hemodialyse bij Elyse

Ons doel is de behandeling van nierfalen minder belastend maken voor onze patiënten. Daarom is Elyse betrokken bij je persoonlijke leven, levert zorg dicht bij huis en ondersteunt zelfredzaamheid voor een optimale kwaliteit van leven. Je hebt bij Elyse één behandelend internist-nefroloog, die jou en jouw dossier goed kent. Onze internist-nefroloog is nauw betrokken bij je behandeling en neemt de tijd om je vragen te beantwoorden. Door de kleinschalige klinieken hebben we alle aandacht voor jouw wensen.

Bij Elyse geloven we dat persoonlijke aandacht werkt. Er liggen misschien wel iets meer mensen in onze ‘woonkamer’ dan in de woonkamer van je eigen huis, maar door in te zetten op zorg in een kleinschalige setting kunnen we je het beste helpen. Je ziet bij ons steeds dezelfde zorgverleners die jou goed kennen en zo advies en zorg op maat kunnen leveren. 

Hemodialyse

Bij hemodialyse worden afvalstoffen en vocht uit uw lichaam verwijderd via uw bloed. Dat gebeurt met behulp van een filter (de kunstnier). Deze kunstnier is verbonden aan een dialysemachine.

Bij hemodialyse wordt u meestal drie keer per week aangesloten op de dialysemachine. Overtollig water en zout worden zo uit uw lichaam gespoeld. Ook raakt u hierbij afvalstoffen kwijt. Een behandeling duurt drie tot vier uur. Bij Elyse voeren we hemodialysebehandelingen alleen uit bij volwassenen. Bekijk onderstaande video van Nieren.nl om te zien hoe hemodialyse werkt.

Shunt of Katheter 

Voor hemodialyse is een goede toegang tot uw bloedbaan nodig. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: een shunt of een katheter. Deze zorgen ervoor dat er voldoende bloed uit uw lichaam door de kunstnier geleid wordt.

Wanneer u acuut moet gaan dialyseren of wanneer er nog geen shunt kan worden aangelegd, wordt er een dialysekatheter geplaatst. Een dialysekatheter is een plastic slangetje in een groot bloedvat. Vanwege de mogelijke complicaties van een dialysekatheter gaat de voorkeur uit naar een shunt. Op een aantal plaatsen in het lichaam kan direct voldoende bloed uit de ader verkregen worden zodat er gedialyseerd kan worden via een dialysekatheter. Het gaat hier om de aders in de lies en in de hals. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen tijdelijke – en permanente (blijvende) dialysekatheters.


Leven met dialyse

Wanneer je de diagnose nierfalen krijgt, heeft dat een enorme impact op je leven. Onze maatschappelijk medewerkers en diëtisten bieden een luisterend oor, leefstijladvies en ze ondersteunen je met zelfredzaamheid voor een optimale kwaliteit van leven.

Vakantiedialyse

Wanneer je op vakantie wil, helpen wij je met het regelen van betrouwbare dialyse-adressen in het binnen- en buitenland. Wij verzorgen de reservering en de afstemming met je vakantiedialyse, je hoeft dus niet zelf contact op te nemen.


Maatschappelijk werk

Wil je graag contact met ons?

Dat kan! Laat je gegevens hieronder achter en laat ons weten of je liever gebeld of gemaild wordt. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.