Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is
een app of een website. In een PGO verzamel je
zelf gegevens over je gezondheid. Ook medische
gegevens die in de computer van jouw dokter,
ziekenhuis of therapeut staan.

Meer inzicht met een PGO

Welke gegevens beschikbaar

Alle patiënten die bij Elyse zorg krijgen (dialyse en poli patiënten) kunnen een PGO voor Elyse gaan gebruiken. Elyse stelt de zogenaamde Basis Gegevens set Zorg (BgZ) beschikbaar. Dit zijn gegevens die wij als zorgverlener in Diamant registreren. De set bestaat uit 28 bouwstenen waarvan zorginformatie op gestructureerde wijze wordt opgeslagen. Dit zijn de zogenoemde ZIBS: zorginformatie-bouwstenen. Denk aan laboratoriumuitslagen, allergieën en intoleranties, de woonsituatie, verzekeringsgegevens, medicatie etc.

Veiligheid gegevens 

Een veilige verbinding tussen een PGO en de huisarts, ziekenhuis en Elyse is belangrijk. MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label houden zich aan deze regels. Elyse gebruikt Diamant welke het MedMij-label heeft verkregen.


Voordelen van een PGO

Je medische gegevens staan verspreid in de computers bij verschillende zorgverleners (bijv. bij de huisarts, het ziekenhuis en Elyse). Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een digitaal middel (een website of app) waarbij je zelf al je gezondheidsgegevens op één plek kan verzamelen. Vaak kun je ook gegevens toevoegen die deze zelf meet.
PGO’s zijn nieuw en nog in ontwikkeling, maar er wordt steeds meer gebruik van gemaakt, ook door huisartspraktijken en ziekenhuizen. Daarom is het voor veel mensen al handig een PGO te gebruiken.
Een PGO geeft een overzicht van al je gezondheidsgegevens en behandelingen. Daardoor krijg je meer grip op je eigen gezondheid én kun je je goed voorbereiden op een gesprek met een zorgverlener.
Bekijk deze korte kennisclip voor uitleg over het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal.

Hulp bij het installeren

Er zijn meerdere PGO’s waaruit je kunt kiezen. Vanuit Elyse raden wij de PGO’s Quli en Gezondheidsmeter aan. Beide hebben wij uitgebreid getest. Ze zijn gebruikersvriendelijk en hebben een goede helpdeskondersteuning. Je hebt een mobiel of een computer/laptop/tablet nodig met internetaansluiting. Het proces start met het aanmaken van een account. Dit kan door de app (Quli of Gezondheidsmeter van Curavista) te downloaden op een mobiel of via de website. Lees onderstaand document voor een stap voor stap instructie of lees meer over het gebruik van een PGO in de informatiefolder. Natuurlijk kun je ook in onze kliniek terecht voor vragen.